Mobile nav
0    

  The Invisible City (Kakuma)  ACHETEZ VOS BILLETS

  CHOISIR UNE DATE ...  
   
  Réalisateur/Regie : Lieven Corthouts
  Pays/Land : Kenya, Belgique
  Genre : Documentaire
  Année/Jaar : 2016
  01:15 - DIG

  FR :

  Kakuma, l’un des plus grands camps de réfugiés que compte la Corne de l’Afrique, recueille actuellement un nombre important d’enfants et adolescents isolés de leur famille. Le réalisateur Lieven Corthouts a filmé ses amis dans le camp pendant plus de 4 ans. The Invisible City [Kakuma] démontre pourquoi les jeunes à Kakuma, qui ont construit un nouveau foyer au camp, décident de le quitter et planifient le voyage vers l’Europe.  

   

  NL :

   Hoe bouw je een thuis op een plek die 'nergens' heet? 

  Regisseur Lieven Corthouts woonde meer dan 4 jaar in het Afrikaanse vluchtelingenkamp Kakuma en ontdekte dat ‘nergens’ ook ‘onzichtbaar’ is voor de buitenwereld. 

  Kakuma (letterlijk ‘Nergens’) is een Keniaans kamp middenin de woestijn, bestaat al 20 jaar en is intussen uitgegroeid tot een stad van 200.000 inwoners. Onder hen zijn veel kinderen zonder ouders. Lieven Corthouts, die eerder reeds indringende documentaires in Ethopië draaide, maakte van het kamp zijn thuis, werkte er in een telefoonshop en filmde er zijn vrienden. 
  Tegen alle verwachtingen in, grijpen deze kinderen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Nyakong (8j) is net toegekomen in het kamp en start haar schoolcarrière terwijl ze wacht op de terugkomst van haar moeder. Tieners als Claude en Khadijo bouwen een eigen huis, ijveren voor een internationale beurs, vinden werk.

  Maar kan Kakuma wel een echte toekomst bieden? Of is het slechts een wachtkamer, waar je enige echte optie de gevaarlijke reis naar Europa is? Corthouts toont tot wat de kinderen van Kakuma in staat zijn en legt tegelijk de ware dynamieken van de hedendaagse vluchtelingenkampen bloot

  EN :

  Today the big refugee camps in the Horn of Africa have much more to offer than humanitarian aid. As one of the fastest growing cities of the region, Kakuma camp can mean a new beginning, a way out, offering hope for a better future. The Invisible City [Kakuma] links the coming of age of 3 teenagers with the coming of age of refugee camp Kakuma.

  The Invisible City [Kakuma] combines a feature documentary with 2 digital platforms: a socially innovative webtool that helps refugee teenagers to find their family in the camp and a webdocumentary that enriches the perspective of Western audiences

  Kakuma (letterlijk 'Nergens') is een Keniaans kamp middenin de woestijn, bestaat al 20 jaar en is intussen uitgegroeid tot een stad van 200.000 inwoners. Onder hen zijn veel kinderen zonder ouders. Tegen alle verwachtingen in, grijpen deze kinderen alle mogelijkheden aan om in het kamp een nieuw leven en een toekomst uit te bouwen. Nyakong (8j) is net toegekomen in het kamp en start haar schoolcarrière terwijl ze wacht op de terugkomst van haar moeder. Tieners als Claude en Khadijo bouwen een eigen huis, ijveren voor een internationale beurs, vinden werk. 

  Maar kan Kakuma wel een echte toekomst bieden? Of is het slechts een wachtkamer, waar je enige echte optie de gevaarlijke reis naar Europa is? Corthouts toont tot wat de kinderen van Kakuma in staat zijn en legt tegelijk de ware dynamieken van de hedendaagse vluchtelingenkampen bloot. 

  Nu vluchtelingen worden tegengehouden aan de grenzen van Europa en aan onze buitengrenzen in kampen ondergebracht worden, wil The Invisible City net dat concept van het vluchtelingenkamp in vraag stellen. Is dit het humanitaire systeem dat we verkiezen en werkt het überhaupt? Hoe tijdelijk is een oplossing als ze meer dan 20 jaar blijft bestaan. Via zijn warme, menselijke blik wil de film een tegengif bieden tegen het groeiend antagonisme binnen Europa en binnen ons land. In het licht van het huidige migratiedebat is The Invisible City met stip dé migratiefilm van het moment.